אחרי מות – כך תטפלו בכספיו ורכושו של הורה שנפטר

טיפול בכספים של הורה שנפטר

טיפול בכספים של הורה שנפטר

כשהורה הולך לעולמו, זה תמיד קשה לילדיו, אפילו אם נפטר בשיבה טובה וזכה לחיים טובים. עם זאת, צריך לזכור שלצד האבל המובן, מוות של הורה מביא איתו גם סידורים ביורוקרטיים ופיננסיים, שגם אם נרצה לא נוכל להתעלם מהם. ישנו רכוש שצריך לחלק, כספים שצריך לטפל בהם, ולפעמים אולי גם חובות שההורה השאיר וצריך כעת להסדיר אותם. זה לא פשוט, אבל בכמה צעדים, אפשר לטפל בכל הנושאים הללו, ולהמשיך בשגרת חייכם. על כך בכתבה שלפניכם

קודם כל איפה יש כספים?

כשמדובר על חלוקת רכוש אחרי מותו של הורה, אנחנו נוטים לחשוב שמדובר בעיקר על הכסף שנשאר בחשבון הבנק שלו, וגם על רכוש פיזי כמו למשל דירה בבעלותו, רכב, וכיו"ב. עם זאת, ישנם נכסים נוספים שכדאי לבחון ולזכור שאפשר לפדות אותם. פוליסות ביטוח למשל, שצריך לבדוק עם חברת הביטוח האם ניתן לפדות אותן, חסכונות של קופות גמל שההורה צבר, פיצויי פיטורין ממקום העבודה אם ההורה עוד עבד, ואפילו החזרים על אגרת רישיון נהיגה שלא מוצתה עד תום. המקורות הפיננסיים הם רבים, ואם אין מנהל עיזבון לנכסים של ההורה, כדאי ליצור קשר עם כל הגופים הללו בעצמכם, ולבדוק אילו כספים אפשר למשוך.

מהו הסדר של הירושה?

אחד הנושאים הרגישים ביותר כשהורה נפטר הוא נושא הירושה, ומי מקבל מה. יתכן מאד שההורה שנפטר השאיר אחריו צוואה שאתם לא מודעים אליה. אם אתם כן מודעים, כמובן שאין בעיה ואתם פשוט תממשו אותה כעת כפי שההורה ציווה. עם זאת יתכן שלאחר פטירת ההורה, לפתע מנהל העיזבון של ההורה ייצור אתכם קשר ויספר לכם על צוואה שלא ידעתם על קיומה. יש לציין שבמצב כזה לפי החוק, עליכם לציית לצוואה. אם אכן אין צוואה, אזי סדר הירושה האוטומטי של המדינה קובע כי מחצית מהרכוש מגיע לבן הזוג של ההורה שנפטר, והיתר מתחלק בין הילדים. במקרה שאין בן זוג, כל הרכוש מתחלק שווה בשווה בין הילדים.

ומה קורה אם נשארו חובות?

חלוקה של רכוש זו בסופו של דבר סיטואציה יותר נעימה מהמקרה ההפוך – מצב בו ההורה השאיר אחריו חובות. יש לעתים קשר של שתיקה בעניין והרבה ילדים לא רוצים לדבר סרה  בהוריהם שנפטרו והשאירו אחריהם לא פעם חובות גדולים מאד שלא סיימו להחזיר. חשוב לציין כי המחוקק קבע כי זכות הנושים של ההורה הנפטר לקבל חזרה את הכספים, גוברת על זכותם של היורשים לקבל את נכסי הנפטר. יוצא הדופן היחיד הוא שימוש בנכסי ההורה הנפטר על מנת לממן את הוצאות הקבורה שלו, וגם את התהליך המשפטי של מימוש הצוואה. מרגע שיש נושים שדורשים את חובותיהם, הרי שהנכסים והחשבונות שהנפטר השאיר אחריו, מגיעים קודם כל להם, כמובן לפי גובה החוב שנותר.

האם ישנה תקרת החזר?

שימו לב, גם אם ההורה השאיר אחריו חוב גדול מאד, אין זה אומר שאתם צריכים לשלם עליו מכל כספכם. החוק קובע כי ההחזר לנושים יהיה אך ורק מתוך העיזבון של ההורה שנפטר. יתכן מאד שלא יישאר דבר מהעיזבון והוא כולו יעבור לחזקת הנושים על מנת להסדיר את החוב, אולם הם לא יוכלו לבקש מעבר לכך. כלומר – הם לא יוכלו לדרוש כי אתם תמכרו את הנכסים שלכם למשל, על מנת להסדיר את החוב. כך למעשה ישנה תקרה עליונה להחזר החוב, על מנת שהנושים לא יצטרכו להתעסק כל חייהם בהחזרת החוב.

Uncategorized בריאות דיור מוגן ובתי אבות ירושה צרכנות
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
מעצב גינות מודרניות באזור המרכז
עיצוב גינה בצורה מודרנית מקנה את היכולת לבצע שילובים של מוטיבים שונים כמו מוטיבים מהמזרח הרחוק...
קרא עוד »
יונ 23, 2018
5 סיבות נפוצות שבגללן יכולים להיווצר כאבי מפרקים?
אחת הבעיות שיכולות להשפיע עלינו בתפקוד היומיומי, בין אם באופן נקודתי ובין אם באופן מתמשך, אלה כאבים...
קרא עוד »
מאי 13, 2020
גילוי יתרונות נסתרים: היתרונות הבלתי ידועים של השכרת רכב
השכרת רכב נתפסת לעתים קרובות כשירות פשוט, המשמש בעיקר לנוחות הנסיעה. אולם מתחת לפני השטח ישנם יתרונות...
קרא עוד »
ינו 19, 2024