קבלת החלטות רפואיות בטיפול או בזמן מחלה

מי שמתמודד עם מחלה באופן אישי, מטפל בקרוב משפחה, בילד, או בבן זוג – יודע עד כמה קשה לבצע החלטות עבור מי שאינו מסוגל לבצע את ההחלטה בעצמו. כאשר מדובר במחלות מסכנות חיים, או בטיפולים בהם הסיכון מוגבר: חשוב לבצע את ההחלטה הנכונה ביותר. הדילמה, עבור מי שמבצע את ההחלטות מול צוותים רפואיים – היא בחירת טיפול שיכול להיות מסכן חיים, או שאין בו תועלת ממשית למטופל. אז כיצד מקבלים החלטות בעת מחלה או טיפול?
לפני ההסבר – הכירו את כוחו של ייפוי כוח מתמשך
לפני שנסביר כיצד אפשר לקבל החלטה כזאת או אחרת, חשוב שתדעו כי החלטות בנושאים רפואיים, יכולים לקבל אנשים שהפכו לבעלי יופי כוח מתמשך, שמאפשר לבצע החלטה עבור אדם קרוב. ייפוי זה ניתן על ידי בית המשפט, עבור קרוב משפחה שזקוק לטיפול, כמו גם לבני זוג ולהורים לילדים.
ייפוי הכוח, ניתן במידה והאדם שזקוק לטיפול, אינו יכול או מסוגל לבצע את ההחלטה הקשה עבור עצמו, בעוד שמדובר בהחלטות בנושאים רפואיים, במצבים מסוגים שונים, כמו: נכות קשה, שיתוק, תאונה, או כל מצב אחר שאינו מקנה יכולת שיפוט או דעת. כדי להבין יותר על הנושא, כדאי לברר מול משרד עורכי הדין אלמוג שפירא בנושא ייפוי כוח מתמשך, כשגם מומלץ להיכנס אל הרשת על מנת להעמיק את הידע בנושא.
מתי צריך לבצע החלטות גורליות?
לצערנו, ישנם לא מעט מקרים בהם יתבקשו בעלי ייפוי הכוח או אפוטרופוסים ממונים, לבצע החלטה גורלית או בריאותית עבור אדם קרוב. ההחלטות מתבצעות במוסדות רפואיים, בעוד שעל המחליט לקבל את כלל המידע מהצוות הרפואי שיחזק את החלטתו. בכך למשל, מתבצעות החלטות בנושאי ניתוחי חירום, השתלת איברים, חיבור או ניתוק ממכונת הנשמה, ישנם מקרים בהם יש להחליט בנוגע לאשפוז כפוי, או כל טיפול וסיוע עבור אדם שלוקה במחלה, בתסמונת או במצב רפואי כזה או אחר.
כיצד מבצעים החלטות עבור אדם אחר?
אם אתם מיופי כוח, או אפוטרופוסים של אדם קרוב – עליכם לבצע החלטות על פי ההסברים שיספקו לכם הצוותים הרפואיים. מוסדות רפואיים המטפלים במגוון מצבים, יסבירו לכם על האפקטיביות שבכל טיפול, ויפרטו אודות הסיכונים. עוד ינמקו הרופאים והמומחים את ההחלטות שלהם ואת היתרונות בכל דרך בה תבחרו, כמו גם החסרונות של טיפול כזה או אחר. לכן חשוב לקבל את כל המידע החיוני, ולהבין מהן האופציות שעומדות לרשותכם.
נוסף לכך, מי שירצה להתייעץ עם רופאים מומחים או לקבל חוות דעת נוספת על מצב של קרוב משפחה, יוכל לעשות זאת דרך קופות החולים, או באמצעות פנייה לרופאים מומחים. אם ישנן שאלות, חשוב תמיד לשאול את הגורם הממונה במוסד הרפואי. גם פנייה אל פסיכולוגים של קופות החולים או אל עובדים סוציאליים, יכולה לעזור להכריע בהחלטות הרות גורל.
בכל מקרה, חובתו המוסרית של כל מיופה כוח או אדם האחראי על אחר, היא לסייע לאדם שאינו מסוגל לסייע לעצמו, בעוד שהחובה היא לפעול בכובד ראש בזמן ההחלטה, ולשקול כל עצה, טיפול, או מהלך שיכול להציל את חייו של האחר.