פרויקט 80 וארבע: כשגן ילדים הוקם במרכז לגיל הזהב
אחד הפרויקטים החשובים והמעניינים ביותר שהוצגו בתקשורת הישראלית בשנים האחרונות, היה פרויקט 80 וארבע. זהו פרויקט שכלל הקמת גן ילדים במרכז לגיל הזהב, ומטרתו היה ליצור קשר בין ילדים בני ארבע-חמש לבני שמונים ומעלה ולעזור להם לבצע פעילויות משותפות.
מדוע פרויקט זה נחשב מיוחד?
פרויקט 80 וארבע זכה להצלחה גדולה בישראל ובמדינות אחרות בו הוא התבצע. הסיבה לכך היא השילוב בין הילדים למבוגרים והתקשורת אשר נוצרה ביניהם. ניתן להאזין לפודקאסט 80 וארבע אשר עוקב אחרי התוכנית בעזרת מומחים שמלווים את המשתתפים ומסבירים את המשמעויות הרחבות של הקשר ביניהם.
באופן טבעי, אנשים בני שמונים אשר נמצאים במסגרת דיור מוגן יכולים להרגיש שהם לא חלק מהחברה כמו שהיו בצעירותם, בין אם זה מפאת גילם, מפאת מצבם הבריאותי וכן מעצם זה שהם נמצאים במסגרת שהיא יחסית מנותקת מהסביבה. מנגד, ילדים קטנים אינם פוגשים אנשים מבוגרים, מלבד בני משפחתם, ולא תמיד יודעים כיצד לגשת ולהתחבר אליהם. כאן יש מפגש שנעשה בסביבה נוחה, בטוחה, ומאפשרת יצירת קשר ייחודי ביניהם. למפגש שנעשה בפרויקט 80 וארבע יש יתרונות רבים עבור שני הצדדים, אך גם עבור הצופים שזוכים לראות את סוג ורמת הקשר שנוצרה בין המשתתפים בפרויקט.
מה הם היתרונות של פרויקט זה?
תקשורת
אין הרבה מצבים בחיים בהם ילדים יכולים לייצר תקשורת רציפה אנשים מבוגרים, שאינם בני משפחתם. כך גם אין הרבה מצבים בהם אנשים בני שמונים יכולים לייצר תקשורת רציפה עם ילדים, לשחק ולעבוד איתם. התוכנית אפשרה זאת.
רלוונטיות
אנשים בני שמונים אשר משתתפים בפרויקט כזה מרגישים רלוונטיות ומקבלים תשומת לב רבה, מתייחסים אליהם, הם יכולים להתבטא, והם גם יכולים ללמד את הילדים מהניסיון שלהם ולעזור להם. יש כאן גם יציאה מסוימת מהמסגרות הרגילות שהם מכירים.
עידוד
המשתתפים בפרויקט, בפרט בני השמונים, התעודדו מאוד מכך שהילדים שיחקו איתם ושהו בחברתם. זה החזיר להם את תחושת החיות והכניס שמחת חיים רבה לדיור המוגן, כזו שרק ילדים יכולים להביא איתם.
שיפור פעולות
המומחים שליוו את הסדרה הראו שבמהלך שהותם של הילדים במקום, היה שיפור מוטורי, קוגניטיבי, מנטאלי בקרב בני השמונים, דבר שנבע מעצם הקשר והפעילויות עם הילדים.