רוצים להצטרף למהפכת גידול הקנאביס הרפואי בישראל? הנה הפרטים החשובים
למרות שלא נותנים למשתמשי הקנאביס בשעות הפנאי יותר מדי חופש פעולה ביחס למדינות אחרות בעולם, ענף הקנאביס הרפואי שלנו דווקא נמצא בחזית הבינלאומית וישראל נחשבת לחלוצה ומובילה בתחום. אנחנו מובילים בגידול קנאביס רפואי, במתן היתרים לחולים, בפיתוח אביזרי עישון ואידוי וגם במחקר הרפואי הקליני. היה זה משמח מאוד לגלות שמשרד הבריאות הסדיר ממש בחודשים האחרונים את ענף גידול הקנאביס הרפואי בישראל כמו גם את תהליכי החלוקה והייצור. מה הוחלט? מי יכול לבקש אישורים והיתרים לגידול קנאביס רפואי? איך עובדת החלוקה? ולמי זה מתאים? על כך נרחיב בשורות הבאות.
היכון, הכן, צא: רפורמת הקנאביס הרפואי בישראל יצאה לדרך.
לפני שנצלול לרפורמה נספר מה היה עד כה. עד היום רק ל-9 ספקים היה היתר גידול קנאביס רפואי – טבע אדיר, I.M.C, בטר, תיקון עולם, פארמוקן, קנדוק, קנאבליס, שאיפה לחיים ושיח. חלקן שיווקו ג'וינטים, חלקן פרחי קנאביס ואחרות שמני קנאביס. חברות אלו היו אמונות על גידול, ייצור, אריזה וחלוקת הקנאביס לחולים.
הרפורמה החדשה של משרד הבריאות עומדת להתיר ל-5 ישויות נפרדות ובלתי תלויות לקחת חלק בשרשרת הגידול והאספקה של הקנאביס הרפואי, בצורת הצמח עצמו או השמנים שמופקים ממנו, ותחת כל אחת מהישויות הללו יוכלו להתאגד מספר חברות. באקלים הזה, חברות שמעוניינות להיות חלק מהמגדלים, המייצרים או המשווקים צריכות לבקש רישיון. אבל לפני שאתם רצים לבקש רישיון בררו עם עצמכם איזה רישיון ברצונכם להשיג.
רישיון לחוות ריבוי: כדי לקבל רישיון לחוות ריבוי או משתלה צריך להיות אזרח ישראלי או חברה ישראלית. צריך להיות בעל קרקע חקלאית ייעודית וגישה למשאבי מים. כמו כן, על המגדל יהיה לעמוד בתנאי גידול של משרד הבריאות וכן להשיג אישור ממשטרת ישראל. בנוסף, חוות ריבוי יצטרכו לאשר את פעילותן עם ועד היישוב בו הן מגדלות ולאשר גם עם האגודה לקיום הפעילות. לבסוף, חוות ריבוי צריכות ליצור קשר מידי עם הישות הבאה בשרשרת – קרי: עם חוות גידול ולסגור עם אחת מהן על הסכם התקשרות. הרישיון הזה מקנה לחקלאי חוות הריבוי לגדל, לטפח ולעבוד על הגנטיקה של זנים שונים של קנאביס, כאשר בסוף התהליך על החקלאי לספק את התוצרת לחוות גידול, שהן הישות הבאה בשרשרת האספקה, כאמור.
רישיון לחוות גידול: ישויות אלו אמונות על גידול צמחי הקנאביס הרפואי הבוגרים. חוות הריבוי מעבירות לחוות הגידול את שתיליהן ואלו מטפחות אותם. כדי לקבל רישיון לחוות גידול יש להיות חברה ישראלית או אזרח ישראלי ולהיות בעל קרקע חקלאית עם גישה למים. יש לקבל אישור מועד היישוב והאגודה החקלאית לקיום הפעילות. כמו כן, יש לעמוד בסטנדרטים ובתקן שמפרסם משרד הבריאות לגידול צמחי מרפא בינלאומיים. יש להביא אישור ממשטרת ישראל ואף לעמוד בסטנדרטים מוכתבים של אבטחה ולהציג הסכם חתום עם חוות ריבוי וכן עם הישות הבאה בשרשרת – מפעל הייצור.
רישיון למפעל ייצור: אם אתם רוצים להיות אמונים על עיבוד הקנאביס הרפואי לכדי מיצויים, משחות או שמנים, אז זה הרישיון שאתם צריכים. ישות זו מקבלת את התוצרת מחוות הגידול וכדי לקבל את הרישיון צריכה לעמוד בקריטריונים הבאים: יש להיות חברה ישראלית או אזרח ישראלי. יש להיות בעלים של קרקע אך גם בעליו של מבנה מתאים. כמו כן, יש להמציא אישור תב"ע למפעל או פטור על השטח. יש לעמוד בתקני האבטחה ותקני הייצור וכן להשיג אישור ממשטרת ישראל. לבסוף יש להציג הסכמים עם חוות גידול וכן עם הישות הבאה בשרשרת – בית מסחר.
רישיון לבית מסחר: אם אתם רוצים להיות אמונים על אחסון והפצת הקנאביס הרפואי על מוצריו השונים, אז בקשו לקבל רישיון לבית מסחר. ישות זו למעשה אחראית לניהול האחסון וההפצה של הקנאביס הרפואי וצריכה לעמוד בפרמטרים הבאים: צריך להיות אזרח ישראלי או בעל חברה ישראלית. יש להיות בעלי קרקע ומבנים מתאימים וכן להמציא אישורי תב"ע או פטור. יש לעמוד בתקני אבטחה וייצור וכן להביא אישור ממשטרת ישראל. לבסוף, יש להציג הסכמים עם מפעל ייצור ועם בית מרקחת, שהוא הישות הבאה בשרשרת היצור והאספקה של קנאביס רפואי.
רישיון בית מרקחת: ישות זו אמונה על מתן הקנאביס הרפואי לחולים וכן על ההדרכה שלהם. כדי לקבל היתר לבית מרחקת יש להיות אזרח ישראלי או בעל חברה ישראלית. צריך לעמוד בתקני אבטחה, לקבל אישור ממשטרת ישראל כמו גם לקבל רישיון עסק לתפעול בית מרקחת. לבסוף, יש לאשר את מינוי הרוקח הראשי עם משרד הבריאות.
המעקב, הפיקוח, האספקה לחוות הריבוי והניהול של ישויות אלו יערך על ידי המרכז הלאומי למחקר קנאביס שמוקם בימים אלו, וזאת בנוסף לאחריותו בתחום המחקר הגנטי של הקנאביס הרפואי.
לקבלת מידע מפורט ועיון נרחב ומעמיק יותר, המשיכו לקרוא כאן: רישיונות לגידול קנאביס רפואי.