פינוי בינוי בחיפה 2017
מי שמטייל ברחבי הארץ, ביישובים השונים, הן בערים הגדולות והן בערים הבינוניות או הקטנות, יכול לראות שלוש תופעות. הראשונה, תנופת בנייה במגרשים ריקים, השנייה, תנופת שיפוצים של מבנים ישנים על פי פרמטרים של תמ"א 38, והשלישית היא, פרויקטים של פינוי בינוי.
המשמעות של פרויקטים אלו היא מאוד פשוטה, מבנים ישנים אשר נבנו לפני עשרות שנים ואינם מתאימים עוד לנוף הישראלי, נהרסים ובמקומם קמים מבנים חדשים. בין אם מדובר במבנים קטנים או בבניינים רחבים שכוללים עשרות משפחות.
כך למשל, אנחנו עדים לתהליך של פינוי בינוי בחיפה 2017. העיר השלישית בגודלה בארץ והראשונה באזור הצפון, כוללת מגוון רחב של מבנים ישנים, עתיקים, אשר אינם מתאימים עוד למגורים במאה ה-21 ואינם מתאימים לנוף הישראלי של ימנו. המבנים נבנו בעידן בו היה צורך לאכלס כמה שיותר אנשים בכמה שיותר דירות, מבלי להתחשב בגודל הדירות ובאופי שלהן. המבנים נבנו בזמנו ללא תכנון, בוודאי שללא חשיבה על תכנון אזורי או חשיבה לטווח הרחוק למקרים של רעידות אדמה או אסונות טבע.
על כן, קבלנים ויזמים לקחו על עצמם את הפרויקט להרוס אותם ולבנות במקומם מבנים חדשים, במסגרתם נהנים הדיירים מאפשרות לקבל דירות חדשות, גדולות ומשמעותיות יותר מצד אחד, ומצד שני, הם מקבלים הם נהנים ממגורים בבניינים הרבה יותר מרשימים. במילים אחרות, הם נהנים מנכסים בעלי ערך גבוה יותר ומאיכות חיים גבוהה יותר.
כאן המקום לציין נקודה נוספת ומשמעותית, פרויקטים של פינוי בנוי בחיפה ובכלל בכל הארץ הם פרויקטים שלוקחים הרבה מאוד זמן. הן מעצם זה שצריך להגיש הצעה לדיירים, הם צריכים לקבל אותה ברוב מסוים, ואז מתחיל תהליך של פיצוי, תהליך של מעבר, תכנון וכדומה. מדובר על תהליך שיכול לקחת שנים וזו הסיבה שרק קבלנים ויזמים שיש ביכולתם לעמוד בכך מבחינה כלכלית, אכן ירצו לעמוד מאחורי פרויקטים שכאלה. סביר להניח שיהיו אלו חברות נדל"ן משמעותיות בעלות גב כלכלי ויכולת להרים פרויקט שכזה בצורה אפקטיבית, יעילה ובעיקר באופן כזה שיבטיח שהפרויקט יגיע לסיומו בצורה חיובית.