גמילה מעישון בגיל השלישי

עישון בגיל 3

הסטטיסטיקה מלמדת אותנו שלמרבה הצער, לפחות 1 מתוך 2 מעשנים צפוי למות כתוצאה מעישון. עישון פוגע בתוחלת החיים באופן לא מועט: תוחלת החיים של מעשנים נמוכה בכעשר שנים מזו של אנשים שאינם מעשנים. החדשות הטובות הן שניתן למנוע רבים ממקרי המוות האלו פשוט על ידי גמילה מעישון. הגיל שלכם לא משנה – כל אדם בכל גיל ובכל מצב בריאותי יכול ליהנות מהיתרונות הרבים של גמילה מעישון והשפעתם המבורכת על הגוף והנפש, גם בגיל השלישי.

המחשבה על הפסקת עישן תחלוף במוחם של מרבית המעשנים לפחות פעם אחת בחייהם. אך בין המחשבה עצמה לבין יישום הרעיון בפועל – קיים פער גדול. רק כאשר המעשן עצמו בשל לכך – לאחר שעבר תהליך פנימי – הוא יוכל להפסיק לעשן. קמפיינים פרסומיים מפחידים המפחידות ואזהרות גרפיות על גבי אריזות הסיגריות פשוט לא עובדים. אלה הן העובדות.

עד כמה ההתמכרות לעישון קשה?

למרות שהרצון להפסיק לעשן יכול להיות חזק מאוד –אין בכך בהכרח הבטחה שהתהליך יהיה קל. גמילה מעישון היא תהליך עמוק שלא פשוט לעבור לבד. כמות השנים שאתם מעשנים אינה משנה, וגם לא כמות הסיגריות ליום.  הסטטיסטיקה מלמדת שרק 3-5% מן המעשנים יצליחו להפסיק לעשן לבד.

ולמה כל כך קשה להפסיק לעשן? התשובה היא שההתמכרות לעישון היא התמכרות קשה מאוד. עד כמה קשה?

להתמכרות לעישון היבטים פיזיים ונפשיים עמוקים:

מבחינה פיזית – ניקוטין הוא חומר ממכר ביותר. את ההתמכרות אליו שמים בהשוואה להתמכרות לסמים קשים, דוגמת הרואין.

מבחינה פסיכולוגית-נפשית: המכורים לעישון מכורים גם ברמה הרגשית. הם מכורים לא רק לחומר אלא גם להרגלים הקשורים בעישון. וככל שחולפות השנים, ההרגלים הללו נצרבים עמוק וחזק והופכים לדפוסי התנהגות שקשה להיגמל מהם.

האם אפשר להפסיק לעשן בגיל מאוחר?

לא חסרים תירוצים נפוצים למה לא להפסיק לעשן בגיל מאוחר. "אני רוצה להמשיך 'להינות'", "הפסקת עישון כבר לא משנה בגיל שלי", "איחרתי את הרכב", "סבתא שלי עישנה קופסה ליום וחיה עד גיל 100" וכן הלאה.

התירוצים עשויים להישמע משכנעים מאוד למי שאינו מעוניין להפסיק.נזכיר שוב, שלא משנה באיזו דרך נגמלים – קודם כל ולפניי הכל הרצון להפסיק לעשן חייב להבשיל בתוך המעשן עצמו ולהתגבש לכדי ההחלטה להיגמל.

  • ה"הנאה" מסיגריה היא אשליה. "ההנאה" הפיזית שחווה מעשן היא בסך הכל תחושת הקלה הנגרמת כאשר הגוף המכור חווה צורך בניקוטין והמעשן משקיט את הצורך הזה על ידי עישון. ה"הנאה" היא למעשה תלות.
  • הפסקת עישון מועילה ויכולה לשפר את איכות החיים בכל גיל ובכל מצב בריאותי.
  • סיגריה, בניגוד להנחה המוטעית, לא עוזרת להירגע ולא עוזרת להיות ערניים יותר. למעשה, מחקרים מוכיחים בדיוק ההיפך: מעשנים סובלים מעצבנות מוגברת ונפילות עייפות (מאחר והגוף עובד קשה יותר בניסיון לתקן את הנזק הנגרם כתוצאה מעישון).

גמילה מעישון בגיל השלישי – איך עושים את זה?

לאחר שהסברנו מדוע גמילה מעישון מועילה גם בגיל השלישי ועשויה לשפר את איכות החיים באופן משמעותי – עכשיו נשאלת השאלה איך עושים את זה?  איך נגמלים מפסיקים לעשן?

  • להפסיק לעשן לבד: אמנם זה קשה (3-5% יצליחו להפסיק לעשן באופן עצמאי, לצמיתות) אך אפשרי.
  • גמילה מעישון בסיוע של מומחי גמילה מעישון בתהליך המורכב מגמילה פיזית ונפשית כאחת. בכדי לאפשר את העזרה הנדרשת לגמילה מעישון ללא פגיעה נוספת בגוף – העדיפות היא שהליך הגמילה יהיה טבעי. לאחר הגמילה מעישון חשוב מאוד לשמר את תוצאות הטיפול ולא לעשן אפילו שאכטה אחת! אחרי שהגוף גמול מהניקוטין – אם מעשנים אפילו "רק שאכטה" – מפעילים מחדש את מנגנון ההתמכרות, אשר חוזרת תוך זמן קצר לעצימותה המלאה.

 

Uncategorized בריאות דיור מוגן ובתי אבות ירושה צרכנות
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
3 טיפים לארגון מושלם של טיול בארץ
אחת החוויות המהנות ביותר שיש, היא לטייל בארץ. מדי סופשבוע, בחגים ואפילו לא פעם באמצע השבוע, אנשים...
קרא עוד »
דצמ 28, 2017
על החובה שבמינוי אפוטרופוס לחולה אלצהיימר
אלצהיימר היא מחלה לא פשוטה בלשון המעטה. המחלה פוגעת בצורה משמעותית מאוד ביכולת החשיבה התקינה של...
קרא עוד »
יול 12, 2021
רעיונות מעניינים למתנה מרגשת ליולדת
כל אישה שיולדת ניצבת בפני מצב שבו סגנון החיים שלה ישתנה מן הקצה אל הקצה. לא קל להתמודד עם התמורות...
קרא עוד »
אוק 24, 2017